banner.jpg

Aktuális kérdések a lótartásban

Most akkor mi van?

fitocavallo_vektoros_edited.png

Tanulj és okosodj!

Frissítsd ismereteidet a lovak etetéséről, 
egészségéről és betegségeiről velünk!


Számos tévhit és zavaró információ kering a neten és a közösségi oldalakon. A szakirodalom viszont időnként "túl sok".


Ha kevés az időd "utánaolvasni",
de szeretnél hiteles, érthető és gyakorlatias információkat, akkor itt a helyed!

nsplsh_5443754444647575707055~mv2_d_7952

Helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem

1083 Budapest, Ludovika tér 2., főépület II. előadó terem

Időpont:

FIGYELEM!

A 2020. április 04.-i időpont TÖRÖLVE!!!!

A PÓTLÁS VÁRHATÓ IDŐPONTJA: bizonytalan időre elhalasztva.

08.30.-18.00.

Információk e-mailben:

fitocavallo@gmail.com

Online jegyvásárlás:

www.fito-store.com

Kiket várunk?

Lótartókat, lovarda tulajdonosokat, lovasedzőket, lovasoktatókat, trénereket, tenyésztőket, takarmányozási tanácsadókat.

fitocavallo_vektoros_edited.png
 
JarosIldiko2_edited.jpg

Dr. Járos Ildikó

állatorvos

Szerteágazó szakmai tapasztalattal rendelkezik saját lovas praxisában, valamint a hazai és nemzetközi lovas versenyek állatorvosi tevékenységében (utaztatás, istálló- és versenyhigiénia, doppingvizsgálatok). Timpex Bölcsész "háziorvosa", a Timpex ménes állatorvosa.

KutasiOrsi300.jpg

Dr. Kutasi Orsolya, PhD

lóbelgyógyász, lóegészségügyi szakállatorvos

Az Európai Kollégium lóbelgyógyász specialistája; az Állatorvostudományi Egyetem Takarmányozási tanszékének egyetemi docense.

Magánpraxisában ló-belgyógyászati és ló-dietetikai kivizsgálással és tanácsadással is foglalkozik.

Cserhalmi-D%C3%A1niel%20k%C3%A9p__edited

Dr. Cserhalmi Dániel, PhD

környezetgazdálkodási-agrármérnök, tanszékvezető egyetemi docens

Az Állatorvostudományi egyetem Növénytani tanszékének vezetője. Kiemelt érdeklődési területe az állatorvosi növénytan és a növényi mérgezések.

levendulás kép.jpg

Marton Zsófia

agrármérnök, író, termékfejlesztő

A LÓHERBA c. könyv szerzője, a FitoCavallo® és a FitoCanini® gyógynövény-keverékek fejlesztője. Állatorvosi fitoterápia témájú továbbképzéseken előadó, a hazai lovas magazinokban író-illusztrátor. Egyik fő érdeklődési területe a Hagyományos Kínai Állatorvoslás.

nellikezel_edited.jpg

Deminger Kornélia

német nyelvtanár, ló-terapeuta

Kiterjedt tapasztalattal rendelkezik lómasszázs, kinesio-tape, ló-akupresszúra és egyéb manuálterápiák terén. 2 éves német ló-akupunktúrás végzettségét már a FitoCavallo lovas tanácsadójaként szerezte meg 2019-ben. Egyik fő érdeklődési területe a Hagyományos Kínai Állatorvoslás.

Előadók

Minden előadónk a maga szakterületén sokéves tapasztalattal rendelkezik és kiemelkedő eredményeket ért el. Mindnyájan elkötelezettek az oktatásban, a szemléletformálásban és a tévhitek tudományos alapú tisztázásában. 

A témákat a lótartók igényéhez igazítják, tehát gyakorlatias, problémamegoldó hozzáállásukkal a mindennapi lovas életben felmerülő nehézségek megoldására koncentrálnak.

 
 
 
 
 
 
fitocavallo_vektoros_edited.png

Előadások

 

01

OKOS FÉREGHAJTÁS?

02

FOGÁSZATI ALAPOK LÓTARTÓKNAK

03

ISTÁLLÓ- ÉS VERSENYHIGIÉNIA

04

TAKARMÁNYOK ETETÉSÉNEK HELYES MÓDJA

05

TAKARMÁNYOZÁSI EREDETŰ BETEGSÉGEK ÉS MEGELŐZÉSÜK

06

MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK A TAKARMÁNYBAN ÉS

A LOVAK KÖRÜL

07

GYULLADÁSCSÖKKENTŐ ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ GYÓGYNÖVÉNYEK

08

TÉVHITEK ÉS VESZÉLYEK A LÓ-FITOTERÁPIÁBAN

09

LOVAK TESTFELÉPÍTÉSÉNEK HATÁSA A MOZGÁSRA, HASZNÁLATRA ÉS EGÉSZSÉGRE

10

A NYEREGILLESZTÉS ALAPJAI

 

Részletes tematika

Image by Kenny Webster
Image by Kenny Webster

Okos féreghajtás?

Dr. Járos Ildikó

8.30.-09.00.

Az elmúlt 50 évben kialakult féreghajtási módszerek ma már nem fenntarthatók. Világszerte egyre több lovas szembesül azzal, hogy hatástalan a "jól bevált naptármódszer" alapú féreghajtás lovánál.

Új szemléletre van szükség, különben lovaink hamarosan védtelenné válnak a parazitákkal szemben!

Az előadásban szó lesz a fontosabb féregfajokról, kártételükről, az ellenük való védekezés lehetőségeiről - beleértve a bélsár-vizsgálat és a féreghajtás szabályait. 

Fogászati alapok lótartóknak

Dr. Járos Ildikó

09.00.-09.30.

A ló fogazata egészen más, mint az emberé: például a fogak folyamatosan nőnek és a hátsó fogak szájterpesz és lámpa nélkül nem is láthatók, olyan mélyen helyezkednek el a szájüregben.

Fontos minden lovasnak, hogy felismerje a szájüregi fájdalom jeleit (például a lovaglásban, evésben). A magánpraxisában fogászati alapellátását is végző doktornő megosztja gyakorlati tapasztalatait a hallgatókkal, és tiszta vizet önt a pohárba, hogy milyen kortól és milyen gyakran ajánlott a lófogászat.

Istálló- és versenyhigiénia

Dr. Járos Ildikó

09.30.-10.00.

A kötelező oltások elsősorban a saját lovat, másodsorban a közösséget védik. Az állatorvosok immunizáló munkájának támogatásával a lovasoknak, lótartóknak és versenyzőknek is óriási szerepe van abban, hogy a fertőző betegségek (pl. ló-influenza, nyugat-nílusi láz) ne terjednek, illetve hogy egyes járványok (pl. fertőző kevésvérűség) ne törhessenek ki.

Az istállóban megkövetelendő higiénia alapjairól, a karanténozási szabályokról, valamint a versenyekre való utazásra és ottlétre vonatkozó higiéniai előírásokról is hallhatnak az érdeklődők a doktornőtől, aki a Lovas Világjátékokon a magyar színben induló versenyzők lovainak csapat-állatorvosaként és a magyar tenyésztésű Timpex Bölcsész ló "háziorvosaként" tevékenykedett.

Takarmányok etetésének helyes módja

Dr. Kutasi Orsolya

10.30.-11.30.

A lovak a nap nagy részében esznek, azonban nem mindegy, hogy miből és mennyit, illetve, hogy mikor és milyen formában fogyasztják takarmányukat. Számos tévhit kering a köztudatban, amelyek a lovakra nézve igencsak károsak. A korpa, a lucerna, a jutalomfalatok, az abrakféleségek, a pelletek, a müzlik, a vitaminok és ásványi anyagok etetésének helyes módjáról lesz szó, elsősorban.

A különféle korú és hasznosítású lovak eltérő takarmányigénye mellett körbejárja a doktornő, hogy hogyan is érdemes összeállítani a lovak étrendjét, illetve hogyan kell értelmezni a takarmányok címkéjén található információkat. Számtalan kérdés érkezett be az előadás előtt a lótartóktól, lovasoktól: ezek többségére igyekszik válaszolni!

Takarmányozási eredetű betegségek és megelőzésük

Dr. Kutasi Orsolya

11.30.-12.30.

A helytelen takarmányozás miatt kialakult elváltozások kisebb-nagyobb mértékben számos lovat érintenek. A kólikás megbetegedések nagy része, a gyomorfekély egyes típusa, a túlsúly és  a patairha-gyulladás, az asztma, rengeteg ízületi és lábvég megbetegedés, bizonyos idegrendszeri és izombetegségek mind-mind a helytelen takarmányozás következményei. Fontos a betegségek korai tüneteinek felismerése és kialakulásuk okának megértése - mindezeket a lóbelgyógyászat specialistája, Kutasi Orsolya doktornő közérthetően és magával ragadó stílusban osztja meg a hallgatósággal.

Mérgező növények a takarmányban és a lovak körül

Dr. Cserhalmi Dániel

13.30.-14.30.

A széna, az abrak, a lovardai környezet és a legelő, mind lehetséges mérgezési források a ló számára. A lovasoknak, lótartóknak és lovarda tulajdonosoknak elsősorban a legelő karbantartása, valamint a széna minőségének ellenőrzése és biztosítása a feladata, amik a megelőzés alapját jelentik. Ennek a mindennapi lovas gyakorlatban történő megvalósításához elengedhetetlen a legfontosabb mérgező növényfajok és az általuk okozott fő tünetek felismerése!

Arról is kaphatnak információt a résztvevők, hogy milyen zöldségek, gyümölcsök, magok és aszalványok etethetők biztonságosan jutalomfalatként vagy szezonális kiegészítésként a lóval, valamint mely fák, cserjék vagy bokrok jelentenek

nem-mérgező dekorációt vagy árnyékforrást a lovarda területén.

Mozgásszervi gyulladások és fájdalom kiegészítő kezelése gyógynövényekkel

Marton Zsófia

14.30.-15.15.

A sántaság állatorvosi ellátásának kiegészítő terápiájában felhasználható gyógynövények gyakorlati alkalmazásáról lesz szó.

Az előadó röviden kitér a fájdalom felismerésével kapcsolatos problémákra is, amelyek alapvetően befolyásolják mindenfajta  (gyógyszeres és gyógynövényes) kezelés eredményességét.

A hallgatók megismerkedhetnek a gyulladáscsökkentő szerek kiegészítéseként alkalmazható gyógynövények létjogosultságával, használatuk előnyeivel, korlátaival és veszélyeivel.

Az előadónak a Lóherba®, illetve a FitoCavallo® gyógynövény-keverékekkel szerzett 15 éves tapasztalata a nyugati, hatóanyagközpontú medicina és a Hagyományos Kínai Állatorvoslás kombinációján alapszik. 

Gyakori tévhitek és veszélyek a ló-fitoterápiában

Marton Zsófia

15.45.-16.30.

Napjainkban reneszánszukat élik a természetes gyógymódok és a természetes alapú kiegészítők. Sajnos azonban ez egy olyan jövedelmező üzletággá is vált, amelyben már nem csak a gyógyítás, hanem az üzleti élet szabályai is érvényesülnek: a tömegtermelés fontosabbá vált, mint az egyedi terápia.

A fitoterápia az (állat)orvosi gyógyító munka támogatását kell, hogy célozza: kizárólag állatorvosi diagnózis alapján, megfelelő képzettség birtokában végezhető hatékonyan. Számos szabályt be kell tartani ahhoz, hogy a lónak ne ártson, beleértve a mellékhatások és ellenjavallatok figyelembe vételét, valamint a lehetséges gyógyszer-gyógynövény kölcsönhatásokat.

A gyógynövények biztonságos tárolásával és felhasználásával kapcsolatos alapvető tudnivalókra is ki fog térni az előadó, aki 8 éven át a (jelenleg) NÉBIH-ben takarmányozási jogi referensként tevékenykedett.

Lovak testfelépítésének kihatása a ló mozgására, használatára (biomechanika)

Deminger Kornélia

16.30.-17.15.

A biomechanika a ló testét a fizikai alaptörvények alapján szemléli, és a ló mozgását ennek megfelelően írja le. Segítségével megérthetjük, hogy az egyes csontok, izmok, inak és ízületek hogyan kapcsolódnak egymáshoz, milyen szerepük van a ló mozgásában, és ezáltal hogyan befolyásolják a lovaglás vagy hajtás élményét, sikerességét.

Az előadó igyekszik a résztvevőkkel láttatni azt, amit egy szakember észrevesz a lovon: a ferdeséget, az asszimmetriát, a szabályostól való eltéréseket. Elmondja, ezek miért jelentenek problémát, és ad néhány tippet a különböző anatómiai hibák korrigálására: masszírozással és speciális, földről vagy lovas alatt végrehajtott feladattal sok hiba eredményesen javítható.

Szó lesz a szoros kantár, a túlhajlítás és a merev tarkó okozta problémákról, de említésre kerül a nyelvcsont kiemelkedő szerepe, a fogazat mozgásminőséget befolyásoló hatása, a hát feladásának fontossága és az ízületek mobilizációja is.

A nyeregillesztés alapjai

Deminger Kornélia

17.15.-18.00.

Megfelelően illeszkedő nyereg nélkül a lovaglás gyötrelemmé válik a ló számára -ezt mindenki tudja. Azt már kevesebben tudják, hogy miből derül ki, ha probléma van a nyereggel, és mi a teendő, ha eltérést tapasztalunk. Mikor kell nyergest hívni, és mikor elég csak a méreteket és a nyerget elküldeni a szakembernek?

Az előadó sokéves terapeuta munkája során rengetegszer tapasztalja, hogy számos félreértés övezi a nyergelést és a nyereg megítélését. Előadásában végigmegy azokon a fontos pontokon, melyeknek minden nyereg esetében (akár angol, akár western vagy egyéb típusú) teljesülniük kell. Megmutatja, hogy hol és hogyan ellenőrizhető a nyereg helyes illeszkedése, valamint felhívja a figyelmet azokra a tévedésekre, melyeknek ló és lovasa gyakorta áldozatul esnek.

Előadását megalapozzák a lófogászatról és a fájdalom felismeréséről szóló, korábbi előadások.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Előadások helyszíne

Budapest, pontosítás

 
Hanging Herbs
 
Poppy Field
"AKTUÁLIS KÉRDÉSEK A LÓTARTÁSBAN" című rendezvény

 

Időpont:

FIGYELEM!

A 2020. április 04.-i időpont TÖRÖLVE!!!!

A PÓTLÁS VÁRHATÓ IDŐPONTJA: SZEPTEMBER 12.

08.30.-18.00

Helyszín: 1083 Budapest, Ludovika tér 2., Nemzeti Közszolgálati Egyetem, főépület II. előadó terem

Szervező: Marton Zsófia (FitoCavallo), fitovallo @gmail.com

Célközönség: lótartók, lovarda-tulajdonosok, lovasedzők, lótenyésztők, lótakarmányozási tanácsadók, terapeuták és minden érdeklődő lovas

MENETREND

8.30.- 10.00. Dr. Járos Ildikó:

  • Okos féreghajtás

  • Fogászati alapok lótartóknak

  • Istálló- és versenyhigiénia

 

KÁVÉSZÜNET

 

10.30. -12.30. Dr. Kutasi Orsolya:

  • Takarmányféleségek etetésének helyes módja 

  • Takarmányozási eredetű betegségek és megelőzésük

 

EBÉDSZÜNET

 

13.30.-14.30. Dr. Cserhalmi Dániel:

  • Mérgező növények a takarmányban és a lovak körül

 

14.30.-16.00. Marton Zsófia:

  • Gyulladás és fájdalom kiegészítő kezelése gyógynövényekkel

  • Gyógynövényekkel kapcsolatos gyakori tévhitek, veszélyek

 

KÁVÉSZÜNET

 

16.30.-18.00. Deminger Kornélia:

  • Lovak testfelépítésének kihatása a mozgásra, használatra és egészségre (biomechanika)

  • A nyeregillesztés alapjai

A TÉMÁK ÉS ELŐADÓK VÁLTOZÁSÁNAK JOGÁT FENNTARTJUK.

FIGYELEM!

A 2020. április 04.-i időpont TÖRÖLVE!!!!

A PÓTLÁS VÁRHATÓ IDŐPONTJA: SZEPTEMBER 12.

 
fitocavallo_vektoros_edited.png