banner.jpg

Aktuális kérdések a lótartásban

Most akkor mi van?

fitocavallo_vektoros_edited.png

Tanulj és okosodj!

Frissítsd ismereteidet a lovak etetéséről, 
egészségéről és betegségeiről velünk!


Számos tévhit és zavaró információ kering a neten és a közösségi oldalakon. A szakirodalom viszont időnként "túl sok".


Ha kevés az időd "utánaolvasni",
de szeretnél hiteles, érthető és gyakorlatias információkat, akkor itt a helyed!

nsplsh_5443754444647575707055~mv2_d_7952

Helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem

1083 Budapest, Ludovika tér 2., főépület II. előadó terem

Időpont:

FIGYELEM!

A 2020. április 04.-i időpont TÖRÖLVE!!!!

A PÓTLÁS VÁRHATÓ IDŐPONTJA: bizonytalan időre elhalasztva.

08.30.-18.00.

Információk e-mailben:

fitocavallo@gmail.com

Online jegyvásárlás:

www.fito-store.com

Kiket várunk?

Lótartókat, lovarda tulajdonosokat, lovasedzőket, lovasoktatókat, trénereket, tenyésztőket, takarmányozási tanácsadókat.

fitocavallo_vektoros_edited.png
 
JarosIldiko2_edited.jpg

Dr. Járos Ildikó

állatorvos

Szerteágazó szakmai tapasztalattal rendelkezik saját lovas praxisában, valamint a hazai és nemzetközi lovas versenyek állatorvosi tevékenységében (utaztatás, istálló- és versenyhigiénia, doppingvizsgálatok). Timpex Bölcsész "háziorvosa", a Timpex ménes állatorvosa.

KutasiOrsi300.jpg

Dr. Kutasi Orsolya, PhD

lóbelgyógyász, lóegészségügyi szakállatorvos

Az Európai Kollégium lóbelgyógyász specialistája; az Állatorvostudományi Egyetem Takarmányozási tanszékének egyetemi docense.

Magánpraxisában ló-belgyógyászati és ló-dietetikai kivizsgálással és tanácsadással is foglalkozik.

Cserhalmi-D%C3%A1niel%20k%C3%A9p__edited

Dr. Cserhalmi Dániel, PhD

környezetgazdálkodási-agrármérnök, tanszékvezető egyetemi docens

Az Állatorvostudományi egyetem Növénytani tanszékének vezetője. Kiemelt érdeklődési területe az állatorvosi növénytan és a növényi mérgezések.

levendulás kép.jpg

Marton Zsófia

agrármérnök, író, termékfejlesztő

A LÓHERBA c. könyv szerzője, a FitoCavallo® és a FitoCanini® gyógynövény-keverékek fejlesztője. Állatorvosi fitoterápia témájú továbbképzéseken előadó, a hazai lovas magazinokban író-illusztrátor. Egyik fő érdeklődési területe a Hagyományos Kínai Állatorvoslás.

nellikezel_edited.jpg

Deminger Kornélia

német nyelvtanár, ló-terapeuta

Kiterjedt tapasztalattal rendelkezik lómasszázs, kinesio-tape, ló-akupresszúra és egyéb manuálterápiák terén. 2 éves német ló-akupunktúrás végzettségét már a FitoCavallo lovas tanácsadójaként szerezte meg 2019-ben. Egyik fő érdeklődési területe a Hagyományos Kínai Állatorvoslás.

Előadók

Minden előadónk a maga szakterületén sokéves tapasztalattal rendelkezik és kiemelkedő eredményeket ért el. Mindnyájan elkötelezettek az oktatásban, a szemléletformálásban és a tévhitek tudományos alapú tisztázásában. 

A témákat a lótartók igényéhez igazítják, tehát gyakorlatias, problémamegoldó hozzáállásukkal a mindennapi lovas életben felmerülő nehézségek megoldására koncentrálnak.

 
 
 
 
 
 
fitocavallo_vektoros_edited.png

Előadások

 

01

OKOS FÉREGHAJTÁS?

02

FOGÁSZATI ALAPOK LÓTARTÓKNAK

03

ISTÁLLÓ- ÉS VERSENYHIGIÉNIA

04

TAKARMÁNYOK ETETÉSÉNEK HELYES MÓDJA

05

TAKARMÁNYOZÁSI EREDETŰ BETEGSÉGEK ÉS MEGELŐZÉSÜK

06

MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK A TAKARMÁNYBAN ÉS

A LOVAK KÖRÜL

07

GYULLADÁSCSÖKKENTŐ ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ GYÓGYNÖVÉNYEK

08

TÉVHITEK ÉS VESZÉLYEK A LÓ-FITOTERÁPIÁBAN

09

LOVAK TESTFELÉPÍTÉSÉNEK HATÁSA A MOZGÁSRA, HASZNÁLATRA ÉS EGÉSZSÉGRE

10

A NYEREGILLESZTÉS ALAPJAI

 

Részletes tematika

Image by Kenny Webster
Image by Kenny Webster

Okos féreghajtás?

Dr. Járos Ildikó

8.30.-09.00.

Az elmúlt 50 évben kialakult féreghajtási módszerek ma már nem fenntarthatók. Világszerte egyre több lovas szembesül azzal, hogy hatástalan a "jól bevált naptármódszer" alapú féreghajtás lovánál.

Új szemléletre van szükség, különben lovaink hamarosan védtelenné válnak a parazitákkal szemben!

Az előadásban szó lesz a fontosabb féregfajokról, kártételükről, az ellenük való védekezés lehetőségeiről - beleértve a bélsár-vizsgálat és a féreghajtás szabályait. 

Fogászati alapok lótartóknak

Dr. Járos Ildikó

09.00.-09.30.

A ló fogazata egészen más, mint az emberé: például a fogak folyamatosan nőnek és a hátsó fogak szájterpesz és lámpa nélkül nem is láthatók, olyan mélyen helyezkednek el a szájüregben.

Fontos minden lovasnak, hogy felismerje a szájüregi fájdalom jeleit (például a lovaglásban, evésben). A magánpraxisában fogászati alapellátását is végző doktornő megosztja gyakorlati tapasztalatait a hallgatókkal, és tiszta vizet önt a pohárba, hogy milyen kortól és milyen gyakran ajánlott a lófogászat.

Istálló- és versenyhigiénia

Dr. Járos Ildikó

09.30.-10.00.

A kötelező oltások elsősorban a saját lovat, másodsorban a közösséget védik. Az állatorvosok immunizáló munkájának támogatásával a lovasoknak, lótartóknak és versenyzőknek is óriási szerepe van abban, hogy a fertőző betegségek (pl. ló-influenza, nyugat-nílusi láz) ne terjednek, illetve hogy egyes járványok (pl. fertőző kevésvérűség) ne törhessenek ki.

Az istállóban megkövetelendő higiénia alapjairól, a karanténozási szabályokról, valamint a versenyekre való utazásra és ottlétre vonatkozó higiéniai előírásokról is hallhatnak az érdeklődők a doktornőtől, aki a Lovas Világjátékokon a magyar színben induló versenyzők lovainak csapat-állatorvosaként és a magyar tenyésztésű Timpex Bölcsész ló "háziorvosaként" tevékenykedett.

Takarmányok etetésének helyes módja

Dr. Kutasi Orsolya

10.30.-11.30.

A lovak a nap nagy részében esznek, azonban nem mindegy, hogy miből és mennyit, illetve, hogy mikor és milyen formában fogyasztják takarmányukat. Számos tévhit kering a köztudatban, amelyek a lovakra nézve igencsak károsak. A korpa, a lucerna, a jutalomfalatok, az abrakféleségek, a pelletek, a müzlik, a vitaminok és ásványi anyagok etetésének helyes módjáról lesz szó, elsősorban.

A különféle korú és hasznosítású lovak eltérő takarmányigénye mellett körbejárja a doktornő, hogy hogyan is érdemes összeállítani a lovak étrendjét, illetve hogyan kell értelmezni a takarmányok címkéjén található információkat. Számtalan kérdés érkezett be az előadás előtt a lótartóktól, lovasoktól: ezek többségére igyekszik válaszolni!

Takarmányozási eredetű betegségek és megelőzésük

Dr. Kutasi Orsolya

11.30.-12.30.

A helytelen takarmányozás miatt kialakult elváltozások kisebb-nagyobb mértékben számos lovat érintenek. A kólikás megbetegedések nagy része, a gyomorfekély egyes típusa, a túlsúly és  a patairha-gyulladás, az asztma, rengeteg ízületi és lábvég megbetegedés, bizonyos idegrendszeri és izombetegségek mind-mind a helytelen takarmányozás következményei. Fontos a betegségek korai tüneteinek felismerése és kialakulásuk okának megértése - mindezeket a lóbelgyógyászat specialistája, Kutasi Orsolya doktornő közérthetően és magával ragadó stílusban osztja meg a hallgatósággal.

Mérgező növények a takarmányban és a lovak körül

Dr. Cserhalmi Dániel

13.30.-14.30.

A széna, az abrak, a lovardai környezet és a legelő, mind lehetséges mérgezési források a ló számára. A lovasoknak, lótartóknak és lovarda tulajdonosoknak elsősorban a legelő karbantartása, valamint a széna minőségének ellenőrzése és biztosítása a feladata, amik a megelőzés alapját jelentik. Ennek a mindennapi lovas gyakorlatban történő megvalósításához elengedhetetlen a legfontosabb mérgező növényfajok és az általuk okozott fő tünetek felismerése!

Arról is kaphatnak információt a résztvevők, hogy milyen zöldségek, gyümölcsök, magok és aszalványok etethetők biztonságosan jutalomfalatként vagy szezonális kiegészítésként a lóval, valamint mely fák, cserjék vagy bokrok jelentenek

nem-mérgező dekorációt vagy árnyékforrást a lovarda területén.

Mozgásszervi gyulladások és fájdalom kiegészítő kezelése gyógynövényekkel

Marton Zsófia

14.30.-15.15.

A sántaság állatorvosi ellátásának kiegészítő terápiájában felhasználható gyógynövények gyakorlati alkalmazásáról lesz szó.

Az előadó röviden kitér a fájdalom felismerésével kapcsolatos problémákra is, amelyek alapvetően befolyásolják mindenfajta  (gyógyszeres és gyógynövényes) kezelés eredményességét.

A hallgatók megismerkedhetnek a gyulladáscsökkentő szerek kiegészítéseként alkalmazható gyógynövények létjogosultságával, használatuk előnyeivel, korlátaival és veszélyeivel.

Az előadónak a Lóherba®, illetve a FitoCavallo® gyógynövény-keverékekkel szerzett 15 éves tapasztalata a nyugati, hatóanyagközpontú medicina és a Hagyományos Kínai Állatorvoslás kombinációján alapszik. 

Gyakori tévhitek és veszélyek a ló-fitoterápiában

Marton Zsófia

15.45.-16.30.

Napjainkban reneszánszukat élik a természetes gyógymódok és a természetes alapú kiegészítők. Sajnos azonban ez egy olyan jövedelmező üzletággá is vált, amelyben már nem csak a gyógyítás, hanem az üzleti élet szabályai is érvényesülnek: a tömegtermelés fontosabbá vált, mint az egyedi terápia.

A fitoterápia az (állat)orvosi gyógyító munka támogatását kell, hogy célozza: kizárólag állatorvosi diagnózis alapján, megfelelő képzettség birtokában végezhető hatékonyan. Számos szabályt be kell tartani ahhoz, hogy a lónak ne ártson, beleértve a mellékhatások és ellenjavallatok figyelembe vételét, valamint a lehetséges gyógyszer-gyógynövény kölcsönhatásokat.

A gyógynövények biztonságos tárolásával és felhasználásával kapcsolatos alapvető tudnivalókra is ki fog térni az előadó, aki 8 éven át a (jelenleg) NÉBIH-ben takarmányozási jogi referensként tevékenykedett.

Lovak testfelépítésének kihatása a ló mozgására, használatára (biomechanika)

Deminger Kornélia

16.30.-17.15.

A biomechanika a ló testét a fizikai alaptörvények alapján szemléli, és a ló mozgását ennek megfelelően írja le. Segítségével megérthetjük, hogy az egyes csontok, izmok, inak és ízületek hogyan kapcsolódnak egymáshoz, milyen szerepük van a ló mozgásában, és ezáltal hogyan befolyásolják a lovaglás vagy hajtás élményét, sikerességét.

Az előadó igyekszik a résztvevőkkel láttatni azt, amit egy szakember észrevesz a lovon: a ferdeséget, az asszimmetriát, a szabályostól való eltéréseket. Elmondja, ezek miért jelentenek problémát, és ad néhány tippet a különböző anatómiai hibák korrigálására: masszírozással és speciális, földről vagy lovas alatt végrehajtott feladattal sok hiba eredményesen javítható.

Szó lesz a szoros kantár, a túlhajlítás és a merev tarkó okozta problémákról, de említésre kerül a nyelvcsont kiemelkedő szerepe, a fogazat mozgásminőséget befolyásoló hatása, a hát feladásának fontossága és az ízületek mobilizációja is.

A nyeregillesztés alapjai

Deminger Kornélia

17.15.-18.00.

Megfelelően illeszkedő nyereg nélkül a lovaglás gyötrelemmé válik a ló számára -ezt mindenki tudja. Azt már kevesebben tudják, hogy miből derül ki, ha probléma van a nyereggel, és mi a teendő, ha eltérést tapasztalunk. Mikor kell nyergest hívni, és mikor elég csak a méreteket és a nyerget elküldeni a szakembernek?

Az előadó sokéves terapeuta munkája során rengetegszer tapasztalja, hogy számos félreértés övezi a nyergelést és a nyereg megítélését. Előadásában végigmegy azokon a fontos pontokon, melyeknek minden nyereg esetében (akár angol, akár western vagy egyéb típusú) teljesülniük kell. Megmutatja, hogy hol és hogyan ellenőrizhető a nyereg helyes illeszkedése, valamint felhívja a figyelmet azokra a tévedésekre, melyeknek ló és lovasa gyakorta áldozatul esnek.

Előadását megalapozzák a lófogászatról és a fájdalom felismeréséről szóló, korábbi előadások.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Előadások helyszíne

Budapest, pontosítás

 
Hanging Herbs

Kérdésed van?

Hogyan jutok el a helyszínre, ott hogyan lehet parkolni?


Az előadások Budapesten lesznek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus épületében. Tömegközelkedéssel könnyen megközelíthető (Nagyvárad tér, Üllői út). Autóval a közelben a környező utcákban lehet parkolni, közvetlenül az épület előtt nem. Az Üllői út túloldalán lévő utcákból néhány percnyi sétára van az épület. Szombaton a Józsefvárosban ingyenes a parkolás. ( http://www.jgk.hu/5-parkolas)
Mit vigyek magammal?


1. Megfelelő, kényelmes öltözéket (ha szükséges, meleget, mert fűtés már valószínűleg nem lesz). 2. Bőséges folyadékot, hogy ne száradj ki. Egy kis üveg szénsavmentes, oxigénnel dúsított vizet tőlünk is kapsz ajándékba. 3. Gyümölcsöt, kekszet, pogácsát, ha csak kávét vásárolnál a rövid szünetben. Amit kérjük, ne hozz: 1. kutyát 2. 16 év alatti gyereket 3. zörgő-csörgő zacskót Jegyzetfüzetet és tollat kapsz tőlünk ajándékba, így azt sem kell hoznod!
Megkapom az előadás-anyagokat?


Az előadások tartalma az előadók szellemi terméke, melynek másolása, fényképezése és hangfelvétele tilos. Kérjük, tartsd tiszteletben ezt! Ugyanakkor az előadások rövid kivonatát utólag e-mailben minden résztvevőnek megküldjük.
Kérdezhetek az előadásokon élőben?


A rendezvény előtt meghirdettünk egy átfogó kérdező kampányt, így a lovasok kérdései már szerepelni fognak az előadásokban (beépítve). Ha Neked mégis lenne kérdésed, akkor, ha van rá idő, az előadás végén felteheted. Kérjük, hogy ne egyedi tanáccsal fordulj az előadóhoz! Köszönjük a megértésedet! Minden előadó elérhetősége publikus, így, ha sem az előadáson, sem a kávészünetekben nem sikerült választ kapnod, akkor lehetőséged van a rendezvény után egyéni konzultációra az előadókkal. Erről velük egyeztethetsz.
Kaphatok kedvezményt a jegyárra?


A jegyek a www.fito-store.com webáruházban vásárolhatók meg, itt tájékozódhatsz az elérhető kedvezményekről is.
Kávét, ebédet tartalmaz az ár?


Mivel nem mindenki szeretne kávét vagy ebédet fogyasztani a helyszínen, ezért a kávé és az ebéd árát nem tartalmazza az ár. Az előadóterem közelében kávéautomaták vannak elhelyzeve. Ebédelni az Üllői út szemközti oldalán lévő számos étterem egyikében is lehet (pl. Babi néni konyhája, Campus Royal Étterem, kíni étterem). A kávét és ebédet mindenki egyénileg szervezi, fizeti.
Ha van még kérdésem, hol és kinek tehetem fel?


A FitoCavallo csapatának a fitocavallo@gmail.com címre írj, ha még további kérdésed lenne a rendezvénnyel kapcsolatban!
Miért lett elhalasztva az áprilisi időpont szeptemberre?


A koronavírus-járvány terjedése akkor lassítható, ha mindenki betartja a járványvédelmi előírásokat. Mivel a rendezvény 140 főr tervezett, így a Kormány közleménye értelmében nem tarthattuk meg. Egyébiránt sem lett volna szerencsés éppen tőlünk egy globális járvány közepén a rendezvényt megtartani, miközben az első előadások egyikének címe "Istálló- és versenyhigiénia, járványvédelem lovaknál!". Bízunk benne, hogy szeptemberre lecseng a járvány, és találkozunk!

 
Poppy Field
"AKTUÁLIS KÉRDÉSEK A LÓTARTÁSBAN" című rendezvény

 

Időpont:

FIGYELEM!

A 2020. április 04.-i időpont TÖRÖLVE!!!!

A PÓTLÁS VÁRHATÓ IDŐPONTJA: SZEPTEMBER 12.

08.30.-18.00

Helyszín: 1083 Budapest, Ludovika tér 2., Nemzeti Közszolgálati Egyetem, főépület II. előadó terem

Szervező: Marton Zsófia (FitoCavallo), fitovallo @gmail.com

Célközönség: lótartók, lovarda-tulajdonosok, lovasedzők, lótenyésztők, lótakarmányozási tanácsadók, terapeuták és minden érdeklődő lovas

MENETREND

8.30.- 10.00. Dr. Járos Ildikó:

  • Okos féreghajtás

  • Fogászati alapok lótartóknak

  • Istálló- és versenyhigiénia

 

KÁVÉSZÜNET

 

10.30. -12.30. Dr. Kutasi Orsolya:

  • Takarmányféleségek etetésének helyes módja 

  • Takarmányozási eredetű betegségek és megelőzésük

 

EBÉDSZÜNET

 

13.30.-14.30. Dr. Cserhalmi Dániel:

  • Mérgező növények a takarmányban és a lovak körül

 

14.30.-16.00. Marton Zsófia:

  • Gyulladás és fájdalom kiegészítő kezelése gyógynövényekkel

  • Gyógynövényekkel kapcsolatos gyakori tévhitek, veszélyek

 

KÁVÉSZÜNET

 

16.30.-18.00. Deminger Kornélia:

  • Lovak testfelépítésének kihatása a mozgásra, használatra és egészségre (biomechanika)

  • A nyeregillesztés alapjai

A TÉMÁK ÉS ELŐADÓK VÁLTOZÁSÁNAK JOGÁT FENNTARTJUK.

FIGYELEM!

A 2020. április 04.-i időpont TÖRÖLVE!!!!

A PÓTLÁS VÁRHATÓ IDŐPONTJA: SZEPTEMBER 12.

 
fitocavallo_vektoros_edited.png